ARTISTIT JA OHJELMA

Eveliina Sumelius-Lindblom

TIISTAINA 25.6 klo 19:30

Eveliina Sumelius-Lindblom on tehnyt 1900-luvun suomalaisesta ja ranskalaisesta pianomusiikista lukuisia kantanauhoituksia Yleisradioon ja hän julkaisi hiljattain toisen soololevynsä ("Silent revolution") SibaRecords-levymerkille. Sumelius-Lindblom on vastaanottanut lukuisia apurahoja merkittävimmiltä suomalaisilta apurahasäätiöitä, viimeisimpänä Pro Musica-säätiön tunnustuasapurahan taiteellisesti ansioituneelle henkilölle vuonna 2021. Sumelius-Lindblom toimii Musiikkia ja filosofia luentokonserttisarjan asiantuntijatyöryhmässä, tutkimusantologian toimittajana ja pianonsoitonopetuksen viranhaltijana Porvoonseudun musiikkiopistossa. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa Sumelius-Lindblom on työskennellyt tohtorikoulutettavana (2017-2020) ja tuntiopettajana DocMus-tohtorikoulussa vuodesta 2022 alkaen. Sumelius-Lindblom on julkaissut viimeisimmän kansainvälisen tutkimusartikkelinsa arvostetussa Springerin tutkimusantologiassa vuonna 2022.


Pastoraaleja - Luontokuvia

Ludwig van Beethoven - Franz Liszt: Sinfonia nr.6 op. 68 "pastoraali"

- Allegro ma non troppo


Georges Auric: Trois pastorales

-Vif et rude

-modérément animé et dans un sentiment très calme

-très vif et très net


J. Kokkonen: Pielavesi-sarja

tauko

S. Palmgren: Sol och skyar op. 102

E. Melartin: Sonata op. 111 "Fantasia apocaliptica per il pianoforte"


David Munk-Nielsen ja Mackenzie Melemed

KESKIVIIKKONA 27.6 Klo 19:00

Viimeisimpänä saavutuksenaan David Munk-Nielsenille myönettiin kolmas palkinto viidennessä kansainvälisessä Maj Lind-pianokilpailussa lokakuussa 2022, ja syksyllä 2021 David Munk-Nielsen voitti 1. palkinnon Tampereen pianokilpailussa ja Tallinnan kansainvälisessä pianokilpailussa Virossa, finaaliohjelmistonaan kummassakin Brahmsin 2. pianokonsertto.

Munk-Nielsen aloitti piano-opintonsa 5-vuotiaana. 6-vuotiaana hän soitti ensimmäisen Chopinin valssinsa "Me and my age" TV-ohjelmassa, jossa tutkittiin aivojen kehitystä. Munk-Nielsen opiskeli ensin Anne Ølandin johdolla, minkä jälkeen hän aloitti opinnot Aarhusin kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa 2015. Vuodesta 2017 alkaen Munk-Nielsen on opiskellut Erik T. Tawaststjernan johdolla Sibelius-Akatemiassa, jossa valmistelee nyt maisterintutkintoaan. Lukuvuoden 2022-2023 David vietti vaihto-opiskelijana Berliinin Universität der Künste-taideyliopistossa prof. Björn Lehmannin luokalla.

Munk-Nielsen on palkittu myös seuraavissa pianokilpailuissa: 1. palkinto North Zealand Piano Festival (2010), kultamitali Berlingin Klassisen musiikin kilpailussa (2015), erikoispalkinto 8. Nordic Piano Competitionissa (2017), 1. palkinto Stasys Vainiunas -kilpailussa Liettuassa (2018), Grand prix -palkinto Helmi Vesa -kilpailussa Sibelius-Akatemiassa (2019) ja toisen palkinnon Aarhusin kansainvälisessä pianokilpailussa (2019).

Solo piano (David)

J. Sibelius: From 10 piano pieces op. 24

–No. 1: Impromptu

–No. 8: Romance

–No. 9: Nocturne

M Ravel: Pavane pour une infante défunte

F Chopin: Sonata no. 2 in b-flat minor, op. 35 "Funeral March"

–Grave - Doppio movimento

–Scherzo

–Marche funèbre

–Finale: Presto

Väliaika

Duo 2 pianos (Mackenzie + David):

N Rimsky-Korsakov: From Scheherazade:

–3. mvt: "The Young Prince and the Young Princess"

S Rachmaninoff: Suite for two pianos, no. 2

–Introduction

–Valse

–Romance

–Tarantelle

Ilona Liiman ja Patrik Vähätalo

PERJANTAINA 28.6 klo 19:00

Mäntsälässä kasvanut, nykyinen helsinkiläinen pianisti Ilona Liiman (s. 2004) aloitti pianonsoiton kahdeksanvuotiaana Porvoonseudun musiikkiopistossa, Mäntsälän toimipisteessä. 13-vuotiaana hän jatkoi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen Niklas Pokin luokalle. Lisäopetusta Ilona on saanut muun muassa Elisabeth Leonskajan, Emanuel Krasovskyn ja Tuija Hakkilan mestarikursseilla.

Ilona on esiintynyt useiden kotimaisten orkesterien solistina, joista tärkeimpinä mainittakoon Radion Sinfoniaorkesteri sekä Avanti!-kamariorkesteri. Hän on esiintynyt muun muassa Mäntän Musiikkijuhlilla 2019 sekä Porvoo-festivaalilla 2023. Ilona palkittiin ensimmäisellä palkinnolla ikäsarjassaan Lustlik Klaver -pianokilpailussa Tallinnassa 2015, ikäsarjansa ensipalkinnolla Steinway Piano Festival -kilpailussa Helsingissä 2018 sekä palkinnoilla barokkitulkinnasta sekä vapaavalintaisesta ohjelmasta Tapiola-pianokilpailun kansainvälisessä sarjassa 2019. Ilonan opintoja ovat tukeneet Pro Musica -säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Martin Wegeliuksen muisto -säätiö sekä Sibelius-Akatemian tukisäätiö.

Patrik Vähätalo (s.2000) aloitti pianonsoiton Lahden konservatoriossa Rauno Jussilan oppilaana ja valmistuu pianonsoiton maisteriksi Viron Musiikki- ja Teatteriakatemiasta Ivari Iljan johdolla. Hän on soittanut Lahden Sinfoniaorkesterin sekä EMTA Sinfoniettan solistina, sekä esiintynyt konserteissa Suomessa, Virossa, Islannissa ja Yhdysvalloissa. Vähätalo on saanut ensimmäisen sijan Sally Westerdahl -kilpailussa Lahdessa vuonna 2019 sekä Erika Franz -kilpailussa Tallinnassa vuonna 2024. Hän on täydentänyt opintojaan muun muassa Eteri Andjaparizen, Erik T. Tawaststjernan, Niklas Pokin, Julia Mustonen-Dahlkvistin, Mihkel Pollin sekä Toms Ostrovskiksen mestarikursseilla.


Ilona Liiman:

Ludwig van Beethoven: Pianosonaatti D-duuri nro. 15 op. 28 "Pastoraali"

–Allegro

–Andante

–Scherzo: Allegro vivace

–Rondo: Allegro ma non troppo

Johann Sebastian Bach: Preludi ja fuuga WTK I fis-molli

Sergei Prokofjev: Pianosonaatti nro. 3 op. 28

väliaika

Patrik Vähätalo:

F Chopin: Barcarolle Fis-duuri Op. 60

G Gershwin: From The Songbook:

–Swanee

–Nobody But You

–Do it Again

–Oh, Lady Be Good!

–Do do do

–'s Wonderful

–I Got Rhythm

–Who Cares?

S Prokofjev: Sonaatti nro. 6 A-duuri Op. 82

Allegro moderato

Allegretto

Tempo di valzer lentissimo

Vivace



 

Laura Mikkola

LAUANTAINA 29.6 klo 15:00

Pianisti Laura Mikkola on opiskellut Sibelius-Akatemiassa, Bloomingtonin musiikkikorkeakoulussa Indianassa ja tiettävästi ensimmäisenä suomalaisena pianonsoiton opiskelijana kuuluisassa Curtis-instituutissa Philadelphiassa. Hänen opettajiaan ovat olleet Tapani Valsta, Gary Graffman, Menahem Pressler ja Ferenc Rados. Kahdenteenkymmenenteen ikävuoteensa mennessä hän oli voittanut jo useita pianokilpailuja, mm. Maurice Ravel -pianokilpailun Ranskassa (1988), Maj Lind -pianokilpailun Suomessa (1992) ja Unisa Transnet -pianokilpailun Etelä-Afrikassa (1994). Vuonna 1995 Mikkola sai toisen palkinnon ja yleisöpalkinnon arvostetussa Queen Elisabeth -pianokilpailussa Brysselissä.

Kilpailuvoitoistaan lähtien Mikkola on saanut työskennellä tunnetuimpien orkestereiden ja kapellimestareiden kanssa. Hänen ohjelmistonsa käsittää kamarimusiikin lisäksi kaikkiaan 64 pianokonserttoa. Hänet tunnetaan myös syvällisesti Einojuhani Rautavaaran musiikkiin perehtyneenä pianistina, joka on levyttänyt kaikki Rautavaaran pianokonsertot ja soolopianolle säveltämät teokset. Mikkola on levyttänyt myös mm. Rahmaninovin pianoteoksia sekä Philippe Entremontin kanssa Ravelin ja Mozartin musiikkia. Hän on levyttänyt Einar Englundin koko pianotuotannon, sekä nykysäveltäjien David Chaillou ja Svein Hundsnesin teoksia (2020) Hän on levyttänyt Naxos, Toccata Classics, AEON, Fuga Libera, ECM New Series ja Grand Piano levymerkeille. Laura Mikkola on toiminut Iitin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana festivaalin perustamisesta lähtien vuonna 2003.

Joonas Haavisto ja Kestutis Vaiginis

LAUANTAINA klo 19:00

Saksofonisti Kestutis Vaiginis ja pianisti Joonas Haavisto kuuluvat maansa eturivin jazzmuusikoihin. Hei ovat esiintyneet mm. Blue Note Jazz Clubilla New Yorkissa, Tokyo Jazz Festivaalilla sekä North Sea Jazz Festivaalilla. Liettualainen Kestutis on opiskellut maineikkaassa Manhattan School of Musicissa ja julkaissut useita levyjä kansainvälisten tähtien kanssa. Steinway artisti Joonas Haavisto on esiintynyt kamariorkesterien solistina ja menestynyt kansainvälisissä kilpailuissa. Hän on esiintynyt trionsa kanssa ympäri maailman ja julkaissut viisi albumia.

Haavisto ja Vaiginis tapasivat ensi kertaa Liettuan isoimman pianokilpailun Jazz Improvizacijan yhteydessä 2006. Joonas voitti kyseisen kilpailun ja sieltä asti duo on tehnyt yhteistyötä erilaisissa kokoonpanoissa. Debyyttilevy Moon Bridge julkaistaan maailmanlaajuisesti japanilaisen Eight Island levy-yhtiön toimesta keväällä 2024. Pohjoismaisia ja Baltialaisia sävyjä sisältävän musiikin keskiössä kristallin kirkkaat melodiat yhdistetyvät melankolisiin harmonioihin sekä kupliviin rytmeihin.

Iiro Rantala ja Lotta Kuusisto

SUNNUNTAINA 30.6 klo 17:00

iro Rantalan & Lotta Kuusiston luoma "Rakastan! -Elämän mittainen matka" on intensiivinen esitys, joka kurkistaa taiteilijaparin elettyyn elämään, pelkoihin,toiveisiin ja nautintoihin musiikin ja tekstien kautta. Intiimissä esityksessä käydään läpi niin elämän ilot ja surut kuin onni ja rakkauskin.

Kertojana toimivan Lotta Kuusiston tekstit ovat mm. Tommy Tabermannin, ClaesAnderssonin ja Eeva Kilven kynistä, ja musiikkina kuullaan pianisti Iiro Rantalan sävellyksiä sekä J.S. Bachin, W.A. Mozartin ja Egberto Gismontin klassikoita.

Toisella puoliajalla Iiro Rantala esiintyy soolona.